sâmbătă, 11 decembrie 2010

Cum a luat fiinta Craciunul...

Prezenta-n toate zambetele, in toate inimile, in toate iernile, in toate casele...
Astazi, m-am hotarat sa scriu in viziunea mea, o legenda.....de Craciun.
Se spune ca inainte era sarbatoarea zeilor,momente critice pentru pamantenii care erau nevoiti sa le dea jertfe, astfel incat, toti cei care sarbatoresc acum aceasta sarbatoare primesc cadouri. Drept pedeapsa, insa, pentru zeul suprem, "Craciunel",batran de eternitati,la inceputul sfarsitului zeilor, era obligat sa le aduca tuturor oamenilor, in seara de ajun, supranumite cadouri, dorintele lor materiale de peste an, ca sa compenseze ofrandele nemeritate ce le primea el , pe vremea zeilor, pierduta-n veci.Cu timpul ,insa,Cerul a uitat de pedeapsa lui Mos Craciunel, iar in acel an, niciun om n-a primit nimic de Craciun. Se credea ca anul trecut a fost ultimul an plin de cadouri. Vazand toate lacrimile care se varsau,Cativa copii de zei cu mame pamantence, rataciti prin lume, cu suflete de oameni, milosi, s-au dus la Craciunel sa-l roage ca si de-acum inainte, cu ajutorul lor,sa mai imparta cadouri, de Craciun. Zeul, suparat pe oamenii mari, care nici nu-i lasau cozonac, nici lapte sub brad, cum faceau copii, s-a hotarat , impreuna cu nou-venitii, sa aduca numai copiilor cadouri, care au sufletul curat si stiu intotdeauna sa-l bucure pe Mos. Cerul, incantat de ceea ce au facut copii zeilor cu seuflete de pamanteni, drept multumirea le-a harasit sa fie ajutoarele mosului ", spiridusii," si le-a dat puterea de a construi cu mainile libere, dorinte de-ale copiilor.
Soarele, si el incantat, i-a trimis, lui Craciunel, noua raze de soare, pe care le-a numit reni, iar luna o caleasca din clestar, ca sa poata zbura peste lume, intr-o singura noapte.
De atunci, seara de Ajun, e cea mai asteptata seara a copiilor, in care batranul Craciunel, cu spiridusii, renii si caleasca lui,in forma de sanie, de clestar, impart cele mai frumoase daruri, copiilor ce cred in el si-n bunatatea lui.
Si da, exista Mosul!